Google

09 February 2012

Fred Below, 2 mans i 2 peus que van canviar el blues.

Sabíeu que Fred Below és el millor bateria de blues de la història? Sabíeu que ell va definir el ritme del blues de Chicago i, en conseqüència, del rock i la música moderna?

Un dels elements fonamentals del blues és el ritme, i en les bandes de blues el músic encarregat d'això és el bateria. I, si parlem de bateria de blues, llavors hem de parlar de Fred Below, l'home que va definir les bases del ritme del blues de Chicago i, en conseqüència, del rock i, per tant, de gran part de la música que escoltem avui dia!

Doncs sí, en Fred Below mereix ocupar un lloc en la història del blues al costat de Little Walter o Muddy Waters, perquè ell va ser present en gran part de les gravacions d'aquests i d'altres bluesmen mítics, i amb la seva bateria va contribuir decisivament al seu èxit. Fent un símil amb el futbol, el bateria és com el porter, sense el seu encert no es podrien lluir els davanters (guitarres, harmòniques, cantants...)!

Un fet curiòs d'en Below (nascut a Chicago el 1926) és que va començar tocant... jazz! Això no és tan estrany si tenim en compte que admirava bateries com Chick Webb o Gene Krupa, alguns dels mestres d'aquest instrument en el jazz i el swing. Després d'estudiar a una escola musical, on va obtenir el títol de bateria, va ser seguir les seves influències i va tocar amb músics de jazz com Gene Ammons i Red Prysock.

En aquest moment potser us estareu preguntant, "si estava tocant jazz, com és que va acabar tocant blues, el 'parent pobre'?". Doncs, encara que ara sembli impossible, resulta que va canviar perquè no podia viure del jazz, però del blues sí! Això va ser després de fer el servei militar (1951), seguint el consell d'Elgin Evans el bateria que tenia Muddy Waters en aquells temps. I, amics, aquest canvi va ser fonamental en la història del blues!

El nostre protagonista va fundar una banda que seria mítica, The Aces, amb Junior Wells i els germans Myers (Louis i Dave). Després hi va haver un "canvi de cromos" que va ser clau: Junior Wells va ocupar el lloc de Little Walter a la banda de Muddy Waters i en Walter va fitxar The Aces per liderar el seu projecte. Durant 4 anys van ser una de les 2 millors bandes de blues (juntament amb la d'en Muddy), i després Below va deixar la banda per dedicar-se a fer de músic d'estudi per a Chess Records (1955). Aquí va ser on va participar en les gravacions de totes les estrelles de la companyia: el mateix Little Walter, Muddy Waters, Howlin' Wolf, Bo Diddley, Chuck Berry, Etta James, i molts més! Si Chess Records va definir el so del blues elèctric, Fred Below va definir el seu ritme!

L'estil a la bateria de Fred Below va ser innovador i original, i va canviar la manera de tocar-la en una banda de blues. Ell és el pare del Chicago Beat, o backbeat (a contra temps), que després va influir en el rock britànic i en la música que va venir després. 

Per acabar, una frase del mateix Below quan va deixar el jazz i va començar a tocar amb bandes de blues (segons explica Gérard Herzhaft a "La gran enciclopedia del blues"): "Ningú no coneixia les regles elementals de la música, del ritme o de la mesura, però tots sabien tocar junts... La meva única opció era seguir-los i tocar al seu servei". That's blues...

Tot seguit podeu veure Fred Below acompanyant J.B. Lenoir, en un format poc habitual, el duo. Així podeu gaudir de tots els detalls del seu ritme! Per cert, escolteu també el seu treball a "Off The Wall", de Little Walter. Sensacional!






Fonts: Wikipèdia i "La gran enciclopedia del blues", de Gérard Herzhaft.

No comments:


La història del blues és plena de detalls, anècdotes, imatges i moments que val la pena recordar.

The history of the blues is full of tails, anecdotes, images and moments that are worth to remember.